Takder tajuk…caca merba

Huh…masuk kerja hari nie..menimbun pulak kerja yagng menanti…so sekarang baru free untuk aku mengular melawat blog2 and update blog aku.

So macam mana Aidiladha korang semua….aku balik ke kampung aku hari Sabtu hari tu…..tak ke mana pun..just duk lepak kat rumah sambil makan..makan dan makan…tidor..tidor dan tidor shj.

Balik Kl petang semalam..huhu semangat..jammed teruk…w/pun bergerak…selalunya just 2 jam setengah dah smpi..semalam ambik masa 5 jam lebih baru sampai rumah.

Lotih mak….dalam kereta melayan Aina yang separuh jalan jer tidur..selebihnya terpaksa lah melayan kerenah dia yg tak reti diam and banyak songeh tu…huhuhu.Punca2 jammed tak dapek dikenal pasti..yg pasti dekat Jalan Bukit Putus kat Ulu Bendul tu jer…dah dokat 1 jam……bertolak pukul 3 petang sampai dalam 8 lebih….

Tu lah padahnya……Mr Hubby pot pet pot pet lah apa lagi…….mentang2 balik kg aku..kalau balik Penang sonyap lah tu….macam lah kalo dari Utara tu tak jammed…nasib lah asalkan selamat sampai.

Ha!!!! konon2nya nak start potty train ngan Aina….tp hampeh…..dia boleh takut kat potty tu…gambar di atas hanya nyalah paksaan daripada babah dia….kononnya nak poo poo..tp tak terkeluar pun….kena usaha lagi nie…

Tanda-tanda Anak Sudah Sedia Untuk Latihan ke Tandas (Potty-Train)

Skil Bahasa

1. Mampu mengikut arahan (cth: “Tanggal seluar, pergi ke tandas.”). checked

2. Bercakap dua patah perkataan (cth:”babai yak”, “jom yak”). kekadang jer..tak complee lagi

Skil Kognitif

3. Meniru perbuatan orang dewasa (cth: menyapu lantai) checked–lipat baju,vakum lantai

4. Memahami sebab dan akibat (cth: kalau kencing, seluar basah)– checked..kalau hujan tutup kepala/pakai payung

Skil Emosi

5. Suka mendapat pujian dengan mengikut arahan anda-checked –

6. Menunjukkan bantahan, tidak patuh kepada arahan anda–checked

7. Cuba untuk berdikari dalam aktiviti seharian (cth : berkeras untuk makan sendiri, cuba menanggalkan seluar sendiri) –checked

8. Bangga dengan kepunyaan sendiri (“adik punya” dan “yak adik”)—checked

Skil Motor

9. Boleh berjalan dengan baik– checked

10. Boleh menanggalkan seluar sendiri—checked

11. Boleh berdiri tegak 5 minit tanpa bantuan—checked

12. Boleh menahan kencing dan berak (lampin akan kering lebih 2 jam tetapi bila basah, basah dengan banyak sekali)–XXXXX

13. Buang air besar pada masa yang sama hampir setiap hariPenjagaan Badan—-checked

14. Tidak selesa dengan lampin yang basah atau bernajis—checked

15. Tidak mahu memakai lampin dan suka menanggalkannya—checked

16. Meminta untuk menggunakan kerusi ‘potty’—XXXXXX

17. Menunjukkan ekspresi muka, badan, perbuatan atau percakapan jika mahu buang air. (cth: akan pergi ke satu sudut tertentu di rumah)—-checked

2 Responses to “Takder tajuk…caca merba”

  1. intanmaria Says:

    kuikukuikuikui..
    kelakar la aina..

    macamna la dia takleh kuar?
    terbantut terus..

    fuh, turn kak intan ntah2 lagi teruk kot..
    =P

  2. mamaaina Says:

    tu lah pasal kak intan..terus terbantut..

    nak pi China yer…..mesti rindu kat baby nanti…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: