Talk Part (II)

Sekarang nie tengah giat mengajar Aina…to speak properly.Boleh dikatakan setiap hari cari information about this.Tapi takder lah sampai memaksa dia mengikut cara aku.Setiap maklumat yg aku dapat aku kaji mengikut kesesuaian penerimaan Aina.Sometimes budak2 nie memang tak boleh nak push them directly,need time, kena sabar dan yang paling penting every learning process tu aku make sure ada fun.. kalo tidak sure lah Aina tu boring bangat.

Mengikut pemerhatian aku..setakat nie daya focus Aina berada dalam tahap yg memberansangkan……contohnya dia boleh focus and sit with her blocks….over 20 minutes..leka mencantum2 kan blocks tu.

Sejak akhir2 nie penambahan vocab alhamdulilah semakin bertambah…

– nak main (biasanya mengikut laporan BS kat taska lebih kurang pukul 5 petang jer dia dah gegar pintu kat taska nak main kat playground..n dia nie memang pantang nampak playgroung over yg amat) so perkataan main nie dia dah biasa sangat dgr di taska

– dog,cat,fish,bird,hot (dia dah boleh sebut dgr jelas dan faham bila untuk digunakan..)

– cantik..

– sit…

-yg kelakar time singing the song old mc donald..Aina akan sambung part (E-I-E-I-O) betul pulak tu cara sebutan dia.

update 26/08/08

– sedap

-makan

-uwa.(keluar)

-pa..(lapar)sambil tunjuk perut

There are some techniques to support child’s language development.

  1. Memberi respon ketika baby menangis. Proses pembelajaran mereka untuk tahun2 pertama adalah communication melalui menangis untuk menunjukkan kehendak & keinginan mereka dapat didengari & merasakan keadaan sekililing mereka selamat.
  2. Senantiasa ada ‘conversation’ with them. Young babies begin the skills of conversing by “taking turns.”
  3. Talk naturally with your baby throughout your time with her. Babies learn receptive language skills long before they learn expressive ones. Your daughter will understand what you are saying to her well before she is able to speak many words. When babies grow up in a language- rich environment, they naturally learn to speak.
  4. Extend her language and describe what you see her doing.Contohnya bila baby reaches our nose,sooing n we can say ” That’s is my nose’.
  5. Talk to your baby about what you are doing with her.
  6. Talk about your own actions as well.
  7. Sing songs or tell her stories.
  8. Read books.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: