Should I be worried about her..

Aina 20-month old yesterday!!!
Ermm..mommies yg sudi baca blog nie…should I be worried about her..she’s not talking yet..(secara lebih teratur n properly)

Oklah that she can say a few words dengan lancar sekali…example (mama,baba,cat.fishhh…,nak air,nenen,bye bye, A,B…O, bird,baby….etc)

Dan..Aina nie boleh mematuhi semua arahan yg diberikan dengan cepat e.g ( give baba,go…change pampers, nak makan?, pi..mandi, take shoes, nak nenen?,……)

Benda pun dah banyak yg boleh dia kenal…cuma tak tahu sebut jer….
Cuma sekarang ni dia just bablers…singing ntah apa2 song but sometimes macam rentak ABC but still not clear….

Agak2lah maybe she late-talkers ..bukan apa sometimes ada juga oreng2222 yang tegur “lambat yer dia cakap”LOL…errrheemmmm

Untuk tidak menambah kegusaran aku…aku just ignore the people said…let’s go to check the answer…

1) LOOKING at Language Chief Investigator Professor Mabel Rice said the research found that 13 per cent of children at two years of age were late talkers.(tak per have 4 month lagi Aina turn up to 24 month-old)

2) Boys were three times more likely to have delayed speech development.(She is a girl…lalalala)

3) The study found that a mother’s education, income, parenting style or mental health had no impact on a child’s likelihood of being a late talker.(so…mama dia nie tak de kena mengenalah…hari2 aku baca kan story book untuk dia …bagi banyak sikit vocab.:-)) )

4) By 24 months, children will usually have a vocabulary of around 50 words and have begun combining those words in two or three word sentences. (kira Aina still lagi belum boleh dikategorikan as late taklers…after 24 month kalo still lagi no improvement haruslah aku kisahkan?)

5) Fakta lain… late talkers,” a term used to describe children 18 to 20 months old who have fewer than 10 words, or those 21 to 30 months old who have fewer than 50 words and no two-word combinations.(risau lah pulak….maybe lebih daripada 10 words rasanya ..kira2…)

#Mommies plz share ur toddler speech development.

7 Responses to “Should I be worried about her..”

  1. nonie Says:

    takpe mamaaina… lain babies lain developmentnya… macam u cakap la, she’s yet 24 months… so, ada masa lagi dia nak absorb macam2 utk jadik sumber percakapan dia nanti hehe… macam afifah plak mmg dia byk cakap… since bila pun nonie tak ingat dahla… cepat gakla, tapi kadang2 sampai satu tahap kita plak jenuh soh dia senyap sbb bising sangat sampai malam2 buta pun sibuk nak menyembang macam org tua heheh…

  2. mamaaina Says:

    nonie,
    sometimes perasaan bimbang tu memang ada..tapi betul juga cakap u..maybe skg nie dia just absorb the vocab..simpan dalam memory dia..n one day dia apply it..
    tadi borak2 dgn BS kat nursery, depa inform that Aina dah boleh kenal majoriti nama kawan2 dia,bila BS call her friend name one by one..cepat2 dia tunjuk yg mana satu…huhuhuh lega rasanya..maybe kat nursery dia lebih seronok nak tunjuk dia skill..kat rumah manja sikit nak sorok skill daripada mama dia kot..
    #kata2 elak perasaan gusar.:-))

  3. mamadanish Says:

    mamaaina..
    Uwaaaaaaaaaaaa…same problem here..danish also tak lancar bercakap lagi,and i so damn worry..

    Sgt2 worrry!

    sampai i rasa danish ni dah kena speech delay pulk

  4. mamaaina Says:

    mamadanish,

    risau memang yer….
    skg nie banyak habis kan masa bercakap dgn dia..tp just word by word..cakap pendek2 supaya dia dapat pick up..tak pe kita just tunggu till 24 month old tgk macam mana improvement dia…

  5. mamadanish Says:

    Mamaaina,
    Huhuh..yes kita kena ckp 2-3 patah perkataan saja.

    Setiap menda yang kita nak ckp kena letak kat mulut,pastu ckp!

    Masalahnya,anak teruna i, i rasa sama bintang ngan anak dara u,hmm semuanya nak ikut ckp dia je,if dia rasa dia tak mo ckp car,dia tak ckp!

    Tetiba nampak fish,dia akan ckp fish..tapi saja2 i suruh dia sebut fish..dia tak mo..

    Samalah mcm dia tak mo panggil i mama,dia nak panggil i mummy…uwaaaaaa…

    Somemore,dia ni tgn kiri,otak kanan ( otak bahasa kan kiri),lelaki–uwaaaaaaaaaaaaaaa,

    Kalau tgk sepupu2 dia,yang bb gal..ckp bukan main pandai..

    Satu lagi mamaaina,kita kena psatikan anak kita ni pandai balancing..selagi dia tak pandai balance bdn ( seperti melompat),susah sikit depa nak ckp byk!!

    Sorry terpanjang..buat mcm blog sendiri pulak..

    Byk lagi nak discus ngan u..
    u ada ym..add me yasmin_um@yahoo.com

  6. mamaaina Says:

    mummydanish…hehehehe,

    sama denagan Aina,apa yg dia tu lah apa yg kitaorg kena ikutkan,kalo tak siap!! cuma lately nie sikit bertegas dgn dia tak nak manja kan sgt…

    pasal balancing….tu…Aina nie memang kelam kabut sikit kalo nak naik something sibuk nak minta tolong takut jatuh…tp skg tgk dia panjat tangga gelongsor tu laju jer….

    skg nie banyak surf abt speech delay,antara reasons nyer..

    Boys : suppose girls lebih banyak average words abt one – two month lag.(so u tak payah worried sgt abt Danish) skg nie dok kira average words by Aina.

    Depa dok fokus other skills : kalo others progress dev. sebelum nie on track so depa trying to prefect one skill dulu..baru fokus benda lain.

    Choronic Ear effection : Aina dulu ada juga ear efection…tp skg alhamdulilah dah OK ..hopefully tak delah effect…

    The best time to get pro. help bila dah smpi age 2 1/2 years.
    So, skg nie kita kena lah lebih banyak bercakap,read aloud,sing songs, bertanya soalan dll.

    Yg penting kita tak perlu risau sgt kot (w/pun risau bebenor) sebab tak terbentu late talkers pun boleh jadi famous n bijak.
    Contohnya:

    Gary Becker, Nobel Prize-winning economist

    Albert Einstein

    Julia Robinson, the first woman president of the American Mathematical Society

    # ha..pjg menjela sebenarnya byk lagi tu..
    office hour tak daperlah nak berYM2 selalunya…kat rumah jer.
    rhy_adam@yahoo.com

  7. mamadanish Says:

    mamaiana,
    Betul tu,mostly byk speech delay baby mmg bijak (ayat sedapkan hati sendiri)!hehehe:)

    Pasal speech theraphy may be u leh search dalam youtube,dan tgk how the conduct specch therapy class.

    I ni,download semua tuh then i selalu pasang kasi danish tgk,how they do oral exercise dan how to conduct speech therapy at home.

    So far nak kata ok,tatau la,tapi vocab dia bertamabh la sikit dari dulu (tatau sama ada sebab dia dah besar or apa).

    Satu lagi maybe we can try someting for doctor TIMOTIS.It is called sound therapy,di mana diorang filter kan lagu MOZART itu low,high frequency theb kasi budak2 dengar.

    Sebab key nye telinga adalah punca balancing dan punca utama untuk menghantar maklumat ke otak.

    If sesorang itu left handed,dia akan lebih cenderung dengar with telinga kiri (telinga kanan penyerapan lebih berkesan),dan kena tranfer maklumat ke otak kiri(pusat bahasa),so jauh perjalanan nye.

    Panjang lagi komen..hahaha!!

    I mmg risau..sebab..words danish hanya dengar hujung2 saja..tats y susah faham..:(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: