Memory from my childhood

Is there a kids song that brings back a strong memory from our childhood?

air pasang dalam surut pukul 3
nyonya bangun pagi siram pokok bunga
pokok bunga melur tanam tepi kolam
itik bertelur ayam mengeram
cik baba jatuh dalam parit
cik aminah ketawa jerit-jerit
naik keretapi singgah kuala lumpur
jumpa isteri comel terselit celah dapur
(lagu yg selalu aku dok singing together ngan jiran aku…dah kahwin dah dia…aku pun..hahahah)

nenek nenek si bongkok tiga
siang malam asik berjagamencari cucu dimana ada
nenek ku kawin ngan anak raja
(petang..je..mintak izin ngan mak aku nak kuar jumpa kawan2…hahahha..boring2 main nenek2)

tepuk amai-amai
belalang kupu-kupu
tepuk ramai2
malam karang upah susu
susu lemak manis
santan kelapa muda
Aina jangan nangis
mama nak pergi kerja…...(u guys still singing this song?aku selalu gak..main ngan Aina)

rasa sayang hey,
rasa sayang sayang hey,
lihat nona jauh,
rasa sayang sayang hey…(betul ke aku tulis nie..lupa lah)

Bapaku pulang dari kota
Bapaku belikan kereta
Kereta kecil warna merah
Akan kubawa ke sekolah
Ponponponponpon ponpon ponpon
Kereta kecil ku berbunyi
Marilah adik mari naik
Boleh kubawa jumpa nenek
(hahahha lagu masa tadika…terjerit2 aku nyanyi dalam rumah…mesti seronok je mak aku dgr masa tu kan…..anak tahu nyanyi)

Jong jong inai
Mak ipong waja wali
Jong jong inai
Mak ipong waja waliS
epak tunggul inai
Berdarah ibu kaki
Semangkuk jerluk
Sepinggan dagang
Tak cukup pulut
Tambah nasi dagang
Jong jong inaiMak ipong waja wali
(aku tak ingat pun lagu nie….surf tadi just copy paste je)..jong jong inai tu je lah yg aku ingat

Lompat si katak
lompat
Lompatlah tinggi2
Cepatlah adik cepat
Cepatlah bgn pagi2
Kalau adik malas bangun
Nantilah adik rugiLa,la,la,la,la,la………………………..

Anak itik Tok Ki
masuk dlm kolam
Sakit apa Tok Ki
sakit sendi tulang
Ubat apa Tok Ki
ubat limau kelam …….lagi ada sesapa boleh sambung?wa tah hingat dahhhhhhh

3 Responses to “Memory from my childhood”

  1. nonie Says:

    3 lagu pertama tu cik afifah dah hafal… hampir tiap2 hari nyanyi… + lagu “bangun pagi… gosok gigi…”

    lagu2 yg nonie byk ingat2 lupa.. lagu2 yg kita belajar masa sekolah rendah masa darjah satu waktu matapelajaran muzik… nyanyi siap ngan gaya2 bagai…

  2. mamaaina Says:

    nonie,

    memang seronok bila kenang balik zaman kita kecik2 dulu…

    tp skg anak2 kita,lbh terdedah kepada music luar…..

    wuit..mesti seronok erk afifah dah pandai nyanyi..bila lah Aina nak nyanyi dgn sebutan yg betul…skg nie bahasa syok sendiri dia je…

  3. kuireena Says:

    Lagu pok amai2 kitorang nyanyi, tapi part “susu lemak manis” tu aku ganti dengan “susu ibu manis, sedap mcm kelapa”..heh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: