Noise free zone

Aku cukup tertarik dengan apa yang ditulis dalam The Sun semalam dalam ruangan “Family Ties”…create a noise-free zone for children in the home.

Ini kerana kebanyakkan kanak-kanak lebih terdedah kepada persekitaran yang bising sama ada di taska atau taman-taman permainan.

Mengikut kajian, sepatutnya suasana persekitaran di rumah haruslah free of noise….esp. daripada bunyi radio atau benda2 yg boleh mengeluarkan bunyi yang nyaring.Kat rumah jarang pulak buka radio..heheheh…tu lah sebab kalo kat rumah senang je dia tido yelah tak de kawan.

Bunyi yang tetap atau tidak berubah akan mnyebabkan pendengaran kanak2 terganggu dan kebanyakkan daripada mereka terdedah kepada sikap yg aggressive n nervous.-Hanover n Lower Saxory

Kanak2 yang mengalami tekanan yg disebabkan bunyi bising kerap mengalami delayed in speech development n ability to concentrate berbanding dengan rakan2 seusia mereka.emmm…kemungkinan juga ni yer

Mengikut pakar, terdapat seorang kanak2 daripada 3 orang yang mendaftar for elementary school mengalami lacks age-appropriate audion perception.

Permainan merupakan salah satu cara ransangan yang baik untuk kanak2 menggunakan pendengaran mereka secara baik,menurut pakar pendengaranlah.Contohnya, permainan yang mana kanak2 mengenalpasti bunyi …children gets point 4 every sound yg didengari dan describe melalui imaginasi mereka sendiri.

One Response to “Noise free zone”

  1. mamadanish Says:

    Good info..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: