Jadilah ibu bapa yang PRIHATIN

Sejak dua menjak nie…kes kehilangan kanak2 semakin menakutkan…seriau aku tengok lagi2 terbayang kalo lah anak aku…fobia rasanya kan.Jauhkan lah benda2 cam gini terjadi kat diri aku even semua parents in Malaysia.Kenapa lah ada manusia kejam tak berhati perut….menjadikan kanak2 nie sebagai mangsa…apalah yg dia org tahu…

Nielah….cabaran ibu bapa sekarang…dalam kita dok bercita2 nak bagi terbaik buat anak2 kita….even in education,life or whatever….the most important thing is our child safety……SAFETY….tak selamat ke Malaysia nie…memang kat mana2 pun kita berada even 100 meter depan rumah kalo tak berjaga2 akan terjadi juga perkara yg tak diundang…lagi2 kanak2 yg dibiarkan tanpa pengawasan….bermain di taman,ke kelas ugama, ke kedai…hatta dalam rumah sekalipun…

So…24 hours ker kita kena awasi anak2 kita..YES definitely….24 hours…tapi camner dgn kita yg bekerja nie….tu lah sebab kita kena cari org yg betul2 boleh dipercayai…tapi….orang skg nie…dah lain…..rambut sama hitam hati masing2…kekadang tu org yg kita percayai pun ibarat “harapkan pagar,pagar makan padi”(betui ker perpatah aku nie)…runsing aku bila memikirkan perkara nie………………..

Susahnya….kan….kita yang keluar utk mencari rezeki nie…..kalo boleh nak tgk anak kita tu sentiasa ada depan mata…BUT ibu yg tak berkerja juga perlu prihatin ke mana,di mana, anak kita….so sentiasa lah kita jadi ibu bapa yg PRIHATIN mulai jam ini,minit ini, saat ini dan setiap masa….

Sebagai bangsa yg prihatin…marilah kita sama2 berdoa agar penjenayah besar yg menjadikan kanak2 ini sebagai mangsa agar segera dapat diberkas dan DIHUKUM setimpal dengan apa yg dilakukan.Dan semoga semua kanak2 hilang akan kembali kepada ibu bapa yg sentiasa menghrap kepulangan anak2 mereka……..

P/s : aku jadi emosional sangat bila menulis tentang nie…..terlalu emo. sebab aku tak dapat bayang kalolah aku menjadi seperti mereka yang kehilangan anak…rasanya macam kehilangan arah tujuan hidup..Semoga Allah memakbulkan doa kita semua.Amin

3 Responses to “Jadilah ibu bapa yang PRIHATIN”

  1. anamiraa Says:

    insyaallah,
    semoga kita dan keluarga tergolong dalam golongan orang2 yang dilindungi allah. yang penting kita buat yang TERBAIK untuk protect our beloveds. beyond that we leave to allah.

  2. Fid Says:

    Ya sungguh…mmg akan ter’emo’…

  3. mamaaina Says:

    fid..
    emo. kan? kalo bab2 gini..ishhh:-((

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: